Kampania Przeciw Homofobii jest ogólnopolską organizacją pożytku publicznego działającą na rzecz równouprawnienia osób nieheteroseksualnych i transpłciowych. Naszą wizją jest Polska będąca krajem, w którym prawa człowieka są respektowane, a każda osoba jest traktowana równo i sprawiedliwie, z poszanowaniem swojej orientacji seksualnej i tożsamości płciowej, bez względu na różnice społeczne, polityczne i religijne. Działamy poprzez rzecznictwo polityczne, społeczne i prawne, zarówno na gruncie polskim jak i europejskim, jednak jesteśmy Stowarzyszeniem niepartyjnym, tj. nie związanym z jakąkolwiek grupą partyjną ani komitetem wyborczym. Oznacza to, iż nie udzielamy poparcia żadnej z partii wystawiających osoby kandydujące w eurowyborach.

W związku z pojawiającymi się w mediach błędnymi informacjami pragniemy poinformować, iż żaden z kandydatów ani kandydatek do Parlamentu Europejskiego nie reprezentuje Kampanii Przeciw Homofobii.

Liczymy na to, że obywatele i obywatelki podczas oddawania głosów będą brali pod uwagę nastawienie kandydatów i kandydatek do kwestii równouprawienia osób LGBT (lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych) w Europie niezależnie od przynależności partyjnej.

Aby przybliżyć wyborcom i wyborczyniom sylwetki osób kandydujących – 5 maja rozpoczynamy kampanię informacyjną dotyczącą nastawienia do kwestii praw LGBT osób kandydujących z ramienia różnych partii politycznych do Europarlamentu.